LA VALL DEL RIU GAIÀ

 QUE HE APRÉS?

He aprés moltes coses en aquest tema, ha estat un tema molt llarg,  i també hem fet un recorregut per moltes torres i castells de la Vall del riu Gaia.

Vam començar el “viatge” a Montclar, aquí vaig aprendre que des de la torre del castell de Montclar hi ha una visió panoràmica de casi totes les terres del voltant i també es pot veure altres castells. M'agradaria anar-hi per poder veure'l.


Després ens vam traslladar a Montferri, allà vaig aprendre bastantes coses sobre les torres, com per exemple que les torres es construïen en punts elevats com una muntanya o un turó per diferents motius:

·Poder comunicar-se:
 
es podien comunicar per senyals de fum, cremaven fusta i amb el fum que sortia es podien comunicar, també es podien comunicar amb banderes o cridant. Podien utilitzar altres senyals. Avui dia ens comuniquem amb molta gent igual que feien abans i de moltes maneres, però la forma de comunicació ha evolucionat molt, per les noves tecnologies.


·Per poder veure quan els atacaven: com més altes estiguessin les torres, més fàcil era controlar el moment en què els enemics s'acostaven.

·Per que els enemics es canssesin: com que la torre estava més elevada feia que els enemics es cansesin molt més que si estigues en un lloc pla.

Un cop vam passar Montferri vam anar a Vespella aqui vam aprendre uns conceptes que mai havia sentit, com era la “terra de ningú”, que era al-Àndalus i que eren els comtats catalans.

La "terra de ningú" era una terra que no estava habitada, que no dominaven ni els musulmans ni els cristians, però aquelles terres no van quedar del tot despoblades. La part de vermell seria més o menys la part de la terra ded ningú


Al-Àndalus va ser el nom que li van ficar els musulmans a la peninsula ibèrica. La part verda es la de al-Àndalus


Comtats catalans era la denominació historiogràfica que designa els comtats que apareixen al nord-est de la península ibèrica a partir de la Marca Hispànica de l'Imperi carolingi (segle IX). Els comtats catalans es la part vermella



Ens vam traslladar cap a Clariana , vam aprendre que una clariana era un claper en mig del bosc i principlament vam explicar dues conceptes, el dret d'aprisó i la fam de terres.

El dret d'aprisió: era una llei que deia que les persones que estiguessin a la terra de ningú durant trenta anys consecutius podien obtenir la propietat de aquella terra.

La fam de terres: quan vaig escoltar creia que era que la gent tenia gana, i després de que el cesc ens va explicar sobre tema vaig entendre que quan la pobalció creixia tenien necesitat de cercar noves terras i havien d'anar cap un altre lloc.

Despres vam anar cap a Montmell aqui vam aprendre varies coses anomenades: cens, delmes i primicies

El cens és un pagament que li feien els pagesos al senyor. Solia ser una part del seu ramat o la seva collita.

Les delmes i les primicies eren uns impostos que tenien que pagar els cristians a l'esglesia.

Avui en dia també es paguen impostos, així la gent que treballa paga impostos a l'estat perquè a canvi pugui rebre serveis com sanitat, educació... és una altra forma de rebre protecció com  passava en l'época del feudalisme.

Ens vam dirigir a Pinyana aqui vam parlar sobre els murs dels castells, que son alts per protegir el castell, en aquest castell vivia el senyor, la seva família, els seus servents i uns quants soldats. Des del castell el senyor també vigila i controla el territori.  Aquest es el castell de pinyana:


Vam pasar cap a Queralt  aquí van explicar que els castells inclouen moltes coses que a primera vista semblen insignificants com les pedres, pero les pots utilitzar per fer un castell. Jo sincerament no li trobo el sentit a agafar coses insignificants.

Vam seguir el nostre viatge cap a Pontils. A Pontils vam aprendre la paraula algarada. Aquest es el castell de Pontils:


Les algarades són atacs dels musulmans als cristians,  aquest atacs van consistir en el saqueig del territori i la destrució dels castells. 

Després vam parlar sobre Tamarit i en aquesta ruta vaig aprendre  el significat  del regne de taifes, que és la desintegrció del califat de Córdova en molts regnes petits que eren economicament molt forts però políticament molt febles.

També he aprés una cosa ,que ha sigut l'evolució de les formes de les torres, primer van ser quadrades, després van ser amb les cantonades arrodonides i finalment rodones,  la forma rodona és la millor perquè no té punts cecs. 


Aquest tema m'ha semblat interesant perquè he aprés moltes coses, però a la vegada m'ha semblat molt complicat perquè, havia moltes coses per apendre llavors se m'ha fet una mica pesat.

COM HO HE APRES?

Aquest cop he apres amb un word, aixó m'ha recordat al primer tema de 1r d'ESO. Però el word no era igual, aquest l'hem fet en parelles. Jo anava amb la Emma, tots els dias vam treballar molt bé les dues juntes i ens ajudavem, però hi va haver un dia en el que estavem enfadades i no ens vam parlar, però estic d'acord amb la Emma i crec que va ser millor ja que ninguna parlava i vam treballar inclús més que parlant. 



A part del word, el Cesc ens feia una explicació de cada lloc cada dia, si estàs atent a clase era tot molt facil.

COM M'HAN EVALUAT?

Les notes d'aquest tema han sigut una la del word, la primera i segona part, segon un test i per ultim la nota que tindrà aquest blog. A la primera nota del blog vaig treure un 6,50 que no és una nota molt bona però les meves notes de social son casi sempre així, a mi m'agradaria millora-les però no s'em dona molt bé fer words i blogs. A la segona vam treure un 7,50 que està una mica millor i finalment al test vaig treure un 8, m'agradat aquesta nota pero podria treure més. Ara només queda la nota d'aquest blog. Adeuuuu!


Comentarios

  1. us enfadeu i a més a més teniu telepatia ja que poseu les mateixes sensacions jejejeejje
    dius el mateix que la teva companya que no se us dona bé.............
    això és més que telepatia !!!!!!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario